J vagy LY kezdokep
Magyar betűk és hangok,  Magyar nyelvtan

J vagy LY?

Az egyik legnehezebb helyesírási téma a J, illetve LY használata. Mivel nem igazán vannak rá szabályok, sokaknak okoz gondot. Van-e különbség a j és az ly között? Felismerhető-e, hogy mikor melyiket kell használni? Egyáltalán miért van két betűnk ugyanarra a hangra? Lássuk, hogyan tanulhatjuk meg könnyebben!

Miért létezik az ly?

Az eredeti ly az l és j közötti hang volt, erre utal az írásmódja is: l+j=ly.

Az ly-nal jelzett lágy l hang aztán fokozatosan kiveszett, egy része normál l-é alakult (használjuk a lyuk és luk, zsemlye, zsemle szavakat is), a többségét pedig a mai j-nek megfelelően kezdtük ejteni. A nyelvújítás korára, az 1800-as évek elejére már végleg eltűnt a régi hang, ennek ellenére sok ebben a korban kreált szót ly-nal írtak (pl.: folyékony). Az ly a mai napig megmaradt, bár időről időre felvetik, hogy vezessék ki a modern magyar nyelvből.

Van-e különbség a j és az ly ejtése között?

A régi magyar nyelvben létezett egy lágy l-szerű hang, amit ly betűkapcsolattal jelöltek. Például nem ugyanúgy hangzott a hej és a hely szó.

A mai nyelvben hangzásukban már nem különböznek, tulajdonképpen a j hangot jelöljük kétféleképpen (j és ly).

Egyébként több nyelvben is vannak hasonló jelenségek, például a spanyol nyelvben ugyanígy be kell magolniuk a gyerekeknek, hogy az adott szót v vagy b betűvel írják.

Mikor melyiket kell használni?

Mivel hangalakilag már nem tudjuk megkülönböztetni a j-t és az ly-t, és túl sok szabály sincs, ami kapaszkodót nyújhatna, ezért nem lehet mást tenni, mint bemagolni az ly-os szavakat. Egyszerűen tudni kell, mikor kell ly-t, és mikor „pontos” j-t írnunk. Az egyetlen kőbe vésett szabály az az, hogy csak a lyuk (és a belőle képzett szavak) kezdődnek ly-nal, minden más szóban a szó eleji j hangot j betű jelöli.

Azért ne keseredjetek el, vannak még apró trükkök, amik fogódzót nyújthatnak nekünk. Ezeket igyekeztem összeszedni a mai feladatlapokban. Emellett kerestem online játékokat a gyakorláshoz, illetve egy könyvet is ajánlani fogok. Nálunk a legnagyobb sikere a villámkérdéseknek van: sorban állás közben, a kocsiban, séta alatt egyszerű kérdezz-felelekkel mélyítjük el a gyerekek tudását:

 „Szerinted milyen betűvel írják azt, hogy vaj?” – Ha eltalálja, szuper. Ha nem, akkor mindig tudatosítani kell benne, hogy ez egy különösen nehéz helyesírási téma, és  senki sem várja el tőle, hogy rögtön tudja. Csak pozitívan! 😉

Itt láthatjátok a feladatlapokat, és a gombra kattintva tudjátok letölteni őket.

j-ly szabályok_page-0001
j-ly szabályok_page-0002
j-ly szabályok_page-0003
j-ly szabályok_page-0004

Online feladatlapok

A kedvenc wordwall oldalunkon természetesen ehhez a témához is találunk feladatokat. Az első feladatban két csoportot kell csinálni a megadott szavakból. A másodikban úgy kell kipukkasztani a szavakat tartó léggömböket hogy a vonat megfelelő vagonjába pottyanjanak. A harmadikban arra a vakondra kell rácsapni, amelyik a helyes megoldást mutatja. Az utolsóban pedig a kis repülőgépet azokhoz a felhőkhöz kell irányítani, amelyekben helyesen szerepel a szó, és elkerülni azokta, amelyekben helytelenül.

A környezettudatosság jegyében pedig használjuk az online feladatlapokat a liveworksheets honlapján.

Kattintsatok a képekre!

Könyvajánló

Bosnyák Viktória A sirály a király? című könyve ismert és közkedvelt az általános iskolák alsó tagozatában. E kedves mese segítségével a gyerekek szórakozva tanulhatják meg az ly-os szavak legjavát. Egész pontosan 110 j-s és ly-os szó helyesírását. A regényhez feladatgyűjtemény is készült. Sőt kártyajáték és rejtvényfüzet is! Kattintsatok a képekre!

Szívesen lennél király vagy királynő?

Ebből a könyvből megtudod, hogy mit kell tenned!

A feladat nehéz, hiszen király mégsem lehet akárkiből. Nem szükséges,hogy gyorsan fuss, selymes legyen a bundád, tudj repülni, vagy hogy erős légy. Mire elolvasod a mesét, király leszel, legalábbis helyesírásból.

Jó szórakozást, Felség!

Jó szórakozást!