kiskakas
Meséink, mondáink

Mese: A kiskakas gyémánt félkrajcárja

Elkészült A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mese legújabb változata. Szövegkiemelésekkel és kis rajzokkal, amik meghozzák a kedvet az olvasáshoz. A mese után szövegértési feladatok vannak, hogy megnézhessétek, érti-e a gyerek, amit olvasott.

Ezt a mesét is átalakítottam egy kicsit, hogy könnyebben olvasható és érthető legyen a gyerekek számára. Kihagytam vagy átírtam a túlzottan régies szavakat, kifejezéseket. Azt gondolom, egy külföldön élő gyereknek nem feltétlenül kell ismernie olyan szavakat, amiket a mai magyar nyelvben már nem vagy csak elvétve használunk. Természetesen, ha ragaszkodtok a mesék eredeti nyelvezetéhez, rengeteg helyen megtaláljátok azokat a változatokat. Azt a megoldást is választhatjátok, hogy először elolvassátok az átírt mesét, és amikor már ismerős a történet, megkeresitek az eredeti változatot.

A Nagyobbik imádja az eltérő betűtípusokkal és színes betűkkel tarkított olvasmányokat, így neki köszönhető a mesék formája. Mostanában sok ilyen típusú könyvet találtunk, ezért gondolom, nemcsak az én gyerekeimnek tetszenek. Az abszolút kedvencek a Tea Stilton könyvek, amikben nemcsak színes kiemelések vannak, hanem gyönyörű illusztrációk is. A Geronimo Stilton kötetek lányoknak szóló párja. Biztos Ti is ismeritek, de ha mégsem, mutatok pár oldalt:

mese tea stilton
mese tea stilton 2
mese stilton
A képek a www.geronimostilton.com oldalról származnak.

Szóval a Gyerekem próbált meggyőzni, hogy a Stilton könyvekhez hasonló formában készítsük el a magyar klasszikus mesék változatait. Az érvei jók voltak: sokkal könnyebb olvasni, érdekesebb és viccesebb. Egy aprócska probléma volt ezzel az ötlettel: nem tudok rajzolni. Nagyon nem. Nem tudom, melyikőtöknek ismerős az érzés: az agyad kiadja a parancsot, aztán a kezed a ceruzával azt rajzol, amit akar. Pedig próbálkoztam, de tényleg. Még egy könyvet is vettem (persze a Gyereknek), amiben lépésről lépésre bemutatják, hogy kell lerajzolni pl. egy kakast. Ezt a művemet megtekinthetitek A kiskakas gyémánt félkrajcárja mese elején. Azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy ez nem egy járható út számomra. 

 Úgyhogy átmentünk a helyi könyvtárba és megkértük a könyvtáros nénit, hogy mutasson a Stilton kötetekhez hasonló könyveket. És kiderült, hogy rengeteg van! Mindegyik közös abban, hogy különböző betűtípusokat használ, van amelyikben szép rajzok vannak, van amelyikben smiley-k és van amelyikben firkák. Hurrá! Mint már említettem, sajnos egyáltalán nem tudok rajzolni, de viszonylag kifejezően és felismerhetően tudok lényegre törő firkákat készíteni. (Legalábbis az Activity-partikban mindig kitalálják a firkámról a feladványt. 😉)

A Gyerek szakértő véleménye szerint, teljesen megfelelnek a firkák, smiley-k és kawaii figurák is a célnak, csak színes legyen. Így nekiláttunk. Egy szép napos délután elővettem pár fehér papírt, ceruzát és filctollat, majd kiadtam a feladatot: rajzoljunk illusztrációt (na jó, valamit) A kiskakas gyémánt félkrajcárjához. Nekem az előbb említett kakast sikerült összehoznom, a Gyerek kreatívabb volt, az ő munkája a kiskakas, amelyik szívószállal (!) szívja fel begyébe a vizet, tüzet és darazsat. (Ha esetleg bárki gondolkodott volna rajta, mi az a szürke izé, ami a madár csőréből jön ki.) A gyémánt félkrajcár elég nagy kihívás volt, a végén mindkettőnk munkája benne van. (Érdekes, eddig még sosem jutott eszembe, vajon hogy néz ki egy gyémánt félkrajcár.)

kis kakas
kiskakas
felkrajcar

A Kicsi úgy döntött, hogy őt egyáltalán nem érdekli Anya projektje, így a Húsvét jegyében rajzolt egy csibét, egy nyuszit és egy báránykát. (Amik egyébként szuper cukik lettek, mennek is a dobozba dátummal ellátva, ahol a műveket tárolom.)

A mese után szövegértési feladatok vannak, mert nem árt meggyőződni arról, hogy érti is a gyerek, amit olvas. Ezeket úgy oldjátok meg, hogy visszakeresitek a szövegben a kérdésre vonatkozó részt, hiszen nem memória-gyakorlatról van szó.

Ezután néhány olyan feladványt találtok, amivel a helyesírást, illetve a hangok megkülönböztetését gyakorolhatjátok.

Csak kattintsatok rá az ikonra, és megnyílik a letölthető PDF.

Ha más történeteket is szeretnél olvasni, látogasd meg a Mesék, mondák oldalt a weblapon.

Jó szórakozást!

Éva

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük