Az aranyszoru barany
Meséink, mondáink

Mese: Az aranyszőrű bárány

A mai bejegyzés egy ismert népmese, Az aranyszőrű bárány története. Tudjátok-e, mitől különleges ez a bárány és mi köze a szomorú királykisasszonyhoz? Olvassátok el a mesét és oldjátok meg a feladatokat!

Ezt a mesét is átalakítottam egy kicsit, hogy könnyebben olvasható és érthető legyen a gyerekek számára. Kihagytam vagy átírtam a túlzottan régies szavakat, kifejezéseket. Azt gondolom, egy külföldön élő gyereknek nem feltétlenül kell ismernie olyan szavakat, amiket a mai magyar nyelvben már nem vagy csak elvétve használunk. Természetesen, ha ragaszkodtok a mesék eredeti nyelvezetéhez, rengeteg helyen megtaláljátok azokat a változatokat. Azt a megoldást is választhatjátok, hogy először elolvassátok az átírt mesét, és amikor már ismerős a történet, megkeresitek az eredeti változatot.

A történet röviden: A szegény fiú juhásznak áll. Fizetségül az aranyszőrű báránykát kéri, ami furulyaszóra táncra perdül. Később kiderül, hogy varázsereje is van, amivel magához ragaszt mindenkit, aki hozzáér: egy lányt, egy sütőasszonyt, egy papot. (A mese egy másik változatában még több embert.) A juhász a bárány segítségével megnevetteti a szomorú királykisasszonyt, és így elnyeri a kezét és a fele királyságot.

Így néz ki a mese:

És itt láthatóak a feladatok:

Ha le akarjátok tölteni a mesét és a feladatlapot, ide kattintsatok:

A mese egyéb feldolgozásai

Kattintsatok a képekre

Magyar népmesék: Az aranyszőrű bárány

rajzfilm

Kecskemetfilm Kids

Az aranyszőrű bárány – Benedek Elek legszebb meséi

hangoskönyv 

Mese Zeneklub

Benedek Elek: Magyar mese- és mondavilág 1. kötet

elektronikus könyv 

Magyar Elektronikus Könyvtár

A meséhez kapcsolódó feladatok

Kattintsatok a képekre

Érdekes, interaktív feladatok a wordwall.net-en.

Ha más történeteket is szeretnél olvasni, látogasd meg a Mesék, mondák oldalt a weblapon.

Jó szórakozást!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük