Jokai Mor
Híres emberek

Jókai Mór, a nagy magyar mesemondó

Jókai Mór születésnapja alkalmából összeállítottam róla egy rövid anyagot. A cél csak annyi, hogy halljanak róla a gyerekek, hogy volt egy Jókai Mór nevű írónk, aki sokat tett a magyar nemzeti irodalom megteremtéséért. Némi alapvető életrajzi információk mellett (hol és mikor született/halt meg, feleségei stb.), megtudják, hogy milyen sokoldalú ember volt. Ismerjék a legfontosabb, legnépszerűbb műveit, miről szólnak, kik a szereplői.

Hogyan foglaljam össze egy olyan író életművét emészthető formátumban, akinek még életében megjelent egy 100 kötetes regénygyűjteménye? Ráadásul minden regénye meglehetősen hosszú és nehéz olvasmány? Több blogon olvastam szülőket, akik azon panaszkodnak, hogy a gyerek nem boldogul az iskolában kötelező A kőszívű ember fiai-val. Én pedig szeretném a gyerekemnek, aki nem is magyar iskolába jár, megmutatni, hogy ki az a Jókai. Sokat gondolkodtam rajta, mi lenne a legjobb módja. A végén úgy döntöttem, hogy az életét szigorúan egyetlen egy oldalba tömörítem, a művei közül pedig kiemelek ötöt és csak azokkal foglalkozom. A regényeket teljesen önkényesen választottam ki: A kőszívű ember fiai-t mindenképpen bele akartam tenni, mert ez történelmi szempontból is érdekes, ráadásul nekem mindig tetszett. Az arany ember, Fekete gyémántok, Szegény gazdagok és Egy magyar nábob is népszerű és izgalmas, kalandos könyvek. Feltételezve, hogy a közeljövőben még a Nagyobbnak is túl nagy falat lenne egy teljes Jókai könyv elolvasása, megkerestem más feldolgozásait a regényeknek. Találtam képregényeket, filmeket, színdarabokat, sőt még diafilmeket is. Az általam készített feladatlapokban pedig az öt regény szereplőit, főbb mondanivalóját és rövid összefoglalását találjátok. Nagyon büszke vagyok rá, hogy az életrajzot, az öt regény bemutatását és a hozzájuk kapcsolódó feladatokat sikerült mindössze nyolc oldalba belesűrítenem. 😀

A kisebbeknek pedig ajánlom a Szaffi című mesét, szintén egy Jókai regény, A cigánybáró adaptációja.

Itt láthatjátok az általam készített Jókai Mór feladatlapokat. A gombra kattintva tudjátok letölteni.

Jókai könyvei elektronikus formátumban

A könyvek elektronikus formátumban az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárában találhatjátok meg. Illetve kattintsatok a képekre.

Képregények Jókai műveiből

Ha úgy érzitek, még túl nehéz egy Jókai regénybe belekezdenetek, ajánlom a képregényeket.

 A Fülesben megjelent képregényeket a Magyar Képregénytörténeti Egyesület oldalán tudjátok elérni, ami Kiss Ferenc magángyűjtő honlapja.

A szövegeket Cs. Horváth Tibor, Kiss Ferenc és Fazekas Attila írta, a rajzokat Korcsmáros Pál, Zórád Ernő, Sebők Imre, Fazekas Attila készítették.

Ide kattintva eljuttok a mkte.hu oldalára, ahol a keresőbe beütve, elolvashatjátok a képregényeket.

Filmfeldolgozások

És végül ezekből a népszerű regényekből filmek is készültek az 1960-as , 70-es években, főként Várkonyi Zoltán rendezésében. Az arany embert Gertler Viktor, a Szegény gazdagokat Bán Frigyes rendezte. A filmekben olyan színészek kaptak szerepet, mint Béres Ilona, Latinovits Zoltán, Krencsey Marianne, Bessenyei Ferenc, Sulyok Mária, Bitskey Tibor, Darvas Iván, Bujtor István, Haumann Péter, Huszti Péter. A Nemzeti Filmintézet Filmarchivumában és a Magyar Film-adatbázisban rengeteg érdekes adatot megtudhatunk róluk.

Mesefilm kicsiknek

A kisebbeknek pedig ajánlom a Szaffi című mesét, szintén egy Jókai regény, A cigánybáró adaptációja. A mese 1985-ben készült Dargay Attila rendezésében. Nekünk nagy kedvencünk volt a testvéremmel, vicces, kalandos és természetesen jó a vége.

Jó szórakozást!