meseink

Mesék, mondák

Ezen az oldalon magyar népmeséket, meserészleteket magyar írók tollából és magyar mondákat találhatsz.

A történeteket néhol kicsit átalakítottam, hogy könnyebben olvasható és érthető legyen a gyerekek számára. Kihagytam vagy átírtam a túlzottan régies szavakat, kifejezéseket. A Nagyobbik imádja az eltérő betűtípusokkal és színes betűkkel tarkított olvasmányokat, így neki köszönhető a mesék formája.

A történetek után szövegértési feladatok vannak, mert nem árt meggyőződni arról, hogy érti is a gyerek, amit olvas. Ezeket úgy oldjátok meg, hogy visszakeresitek a szövegben a kérdésre vonatkozó részt.

Ezután néhány olyan feladványt találtok, amivel a helyesírást, illetve a hangok megkülönböztetését gyakorolhatjátok. Mi még olyat is szoktunk játszani, hogy kiválasztok öt szót az adott történetből és lediktálom. A szavak között van könnyebb és nehezebb, hogy kihívást jelentsen, de sikerélményt is. Esetleg olyan szót is kiválasztok, amire fel akarom hívni a figyelmét pl.: játszanak (és nem jáccanak). Ezután ő önállóan megkeresi az eredeti szövegben a szavakat és megnézi, hogy helyesen írta-e. Ahol tévedett, azt együtt megnézzük, hogy mi volt a probléma. Fontos, hogy érezze, nincs elvárás vele szemben, semmi baj, ha valamit nem tud helyesen leírni. Hiszen azért csináljuk a feladatokat, hogy tanuljunk. És mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a magyar helyesírás nem könnyű. Főleg nem, ha csak otthon tanulja második vagy harmadik nyelvként.

Csak kattints rá az ikonokra, és megnyílik a letölthető PDF.