rubik kocka
Híres emberek

Rubik Ernő és a Rubik-kocka

A Rubik-kocka, Rubik Ernő találmánya, minden idők egyik legkelendőbb játéka, amiből közel 350 millió darabot adtak el világszerte. A közelgő gyereknap alkalmából nézzük meg ezt a világ minden részén ismert játékot és az alkotóját.

A Rubik-kocka feltalálója Ifj. Rubik Ernő (Budapest, 1944. július 13. –) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár.

Édesapja, idősebb Rubik Ernő gépészmérnök, repülőgép-tervező, édesanyja Szántó Magdolna költő volt.

Építészmérnökként végzett a BME Építészmérnöki Karán, majd az Iparművészeti Főiskolán szobrászatot és belsőépítészetet tanult tovább.

rubik erno 2017

A Rubik-kocka születése

erno_rubik_1970

A Budapesti Iparművészeti Főiskolán építészetet tanítva térbeli formák szemléltetésére tervezte meg az első kockát. Az eredeti kockát 1974-ben Rubik kézzel készítette el 27 fatömbből és rugalmas szalagok tartották egybe. Ekkor még egyszínűek voltak az oldalak. 

Aztán Rubik Ernő rájött, ha beszínezi az oldalakat, játszani is lehet a kockával. 1975-ben be is adta a szabadalmat, de csak 1977-ben kapta ezt meg. A szabadalmi leírásban a feltaláló térbeli logikai játékként nevezte meg a találmányát, amelynek célja, hogy egy előzetesen összekevert kockából forgatással visszaállítsuk az eredeti, rendezett színösszeállítást, vagyis minden oldalon azonos színű lapocskák legyenek.

A kocka eredetileg MagyarországonBűvöskocka” néven került a boltokba. 1980-ban csak Magyarországon körülbelül egymillió darabot vettek belőle, ami azt jelenti, hogy minden tizedik embernek volt egy ilyen játéka.

Rubik 1979-ben engedélyezte a játék külföldi terjesztését az amerikai Ideal Toys számára. A „Bűvöskockát” Rubik-kockára nevezték át 1980-ban és azonnali siker lett világszerte, több Év Játék-díját nyerte el. 1980-ra a Rubik-kocka az egész világon forgalomba került, több, mint 100 millió eredeti darabot adtak el belőle. (Becslések szerint 50 millió hamis utánzat készült a Rubik-kockából.) A mai napig több mint 350 millió Rubik-kockát értékesítettek, így ez minden idők egyik legkelendőbb játéka. Emellett körülbelül 50 könyvet írtak arról, hogyan lehet megoldani a Rubik-kocka rejtélyét.

Nagyon rövid idő alatt elterjedt és népszerűvé vált az egész világon.

1982-ben volt az első Rubik-kocka világbajnokság Budapesten 19 ország részvételével (országonként 1-1 fővel). 2003 óta pedig kétévente megrendezik a Rubik-kocka világbajnokságot.

rubik kocka

A Rubik-kocka lényege

A kocka oldalai különféle színűek és elforgathatók a lap középpontja körül. A forgatás során az oldalak színösszeállítása összekeverhető. A kocka színezésénél Rubik Ernő a három alapszínt választotta ki elsőnek, a pirosat-kéket-sárgát, majd a másodlagos színeket a zöldet és narancssárgát, a lila helyett a fehéret választotta, úgy gondolta a lila nem illik a kockához.

Bizonyították, hogy elméletileg bármely keverés után legfeljebb 20 tekerésből kirakható, de az összetettsége miatt összesen 43 252 003 274 489 856 000-féle (leírva: negyvenháromtrillió-kétszázötvenkétbilliárd-hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcszázötvenhatezer; kb. 4,3·1019) eltérő állás hozható létre.

Elsősorban természetesen a logikus gondolkodásra van óriási hatással a Rubik-kocka, de a türelem és a kitartás is nagy szerepet játszik. Rubik szerint éles szem, kézügyesség, memória és koncentráció kell a kirakásához.

A Rubik-kocka a gyerekeknél fejleszti a gondolkodást, a logikát, a türelmet és a koncentrációt. (A Rubik-kocka a 2012-es Nemzeti alaptantervben az alsó tagozatosok számára előírt közműveltségi tartalmi elem.)

Az idősebb személyeknél is kiváló fejlesztő hatása van a játéknak, hiszen karbantartja az agyat.

Hogyan lehet kirakni?

Egy megoldás a következőképpen néz ki:

 1. kiválasztunk egy alapszínt — mondjuk a fehéret —, melyből először egy keresztet rakunk ki úgy, hogy megkeresünk 4 egymásutáni olyan élkockát (ez az a kocka, amelynek csak két színe van), amelyben van fehér szín. Ezeket egymás után a fehér közép mellé juttatjuk úgy, hogy stimmeljenek az alattuk lévővel.
 2. Ha ez kész van, akkor a sarkokat rakjuk ki; így meglesz az első sor (illetve egy sor és a közép).
 3. Majd azt a négy élkockát az alsó sorból felhozzuk a második sorba; így már két sor van kirakva.
 4. Következő lépésként a fennmaradó négy élkockát a megfelelő helyre kell juttatni, majd a tökéletes pozícióba forgatni,
 5. ezután a sarkokat kell a helyükre tenni és megfelelően beforgatni.

Vagy: https://www.redbull.com/hu-hu/rubik-kocka-kirakas-het-lepesben

Hogyan készül?

Az alábbi kis videóban megismerheted a Rubik-kocka gyártásának folyamatát.

Érdekességek

 • Rubik több logikai játékot is kitalált: Kígyó, Bűvös négyzetek, Bűvös dominó, Sudokube, Rubik-óra, Rubik’s 360 (Rubik-gömb)
 • A 3×3×3 kockakirakás világrekordját Yusheng Du tartja, aki legjobb idejét 2018. november 24-én érte el, 3,47 másodperc alatt rakta ki a kockát.
 • 2012-ben magyar világcsúcs született a 2012-es Európa Rubik-kocka bajnokságon, ahol Endrey Marcell a 3×3×3 vakon kirakás kategóriában 26,36 másodperc alatt rakta ki a kockát.
 • A világ legkisebb játékra alkalmas Rubik-kockáját Tokióban mutatták be 2020 szeptemberében. Az ember ujjhegyén elférő alumíniumkocka nagyjából 2 grammos és minden oldala körülbelül 9,9 milliméter hosszú.
 • A világ legnagyobb Rubik kockája Knoxville-ben található: 3 méter széles, és majdnem 500 kg súlyú.

 • Rubik Ernőnek elsőre nagyjából egy hónapig tartott, amíg ki tudta rakni az általa feltalált kockát. 

Rubik-kocka aplikáció

Készült egy ingyenes Rubik-kocka aplikáció is, ennek videóját ide kattintva nézheted meg.

Magát az aplikációt pedig innen töltheted le.

Rubik-kocka a YouTube-on

A Rubik-kockának hivatalos YouTube csatornája is van Rubik’s néven, ahol különböző kirakási megoldásokat mutatnak be a játékokra, láthatsz videókat a világbajnokságokról, a kockához kapcsolódó rekordokról.

Szövegértési feladatlap

A témában csináltam egy SZÖVEGÉRTÉSI FELADATLAPOT, ide kattintva tudjátok letölteni.

Mit mondhatnék mindezek után?

Bár azok közé tartozom, akiknek volt Rubik-kockája gyerekkorában, töredelmesen bevallom, hogy az egyetlen esélyem az lett volna a kirakására, ha átragasztom a matricákat 😉 (Nem is lett belőlem mérnök.)

Viszont ez után a kis kutatás után belelkesedtem, és eldöntöttem, hogy beszerzek egy újabb Rubik-kockát. Mivel okosabb nem lettem, oktatóvideókkal fogom megkísérelni a lehetetlent. Mert egy magyar, aki nem tudja kirakni a Rubik-kockát olyan, mint egy brazil, aki nem tud focizni. 🙂

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük