Attila_a_hun
Meséink, mondáink

Attila, a hun

Attila, a leghíresebb hun király, Isten Ostora. Róla szól a következő két monda: A hunok hazát keresnek és Az Isten kardja Móra Ferenc: Mondák és mesék című műve alapján. A mondák után szövegértési feladatokat találhattok.

ATTILA (másnéven: Atilla, Etele) a leghíresebb hun király. Kora egyik leghatalmasabb nomád birodalmát uralta 434-től, befolyása Közép-Európától a Kaszpi-tengerig és a Dunától a Balti-tengerig terjedt. Róma legveszélyesebb ellenfele az 5. században. 453-os halála után birodalma szétesett.

Attilának, a hunok királyának jelzője, Isten Ostora, arra utalhat, hogy Attila Isten által kiválasztott, isteni ítéletet végrehajtó személy.

Attilát történetíróink és az egyetlen kortárs leíró, a bizánci Priszkosz rétor művelt és nemes uralkodóként tartják számon. Ugyanakkor Nyugat-Európában Attila hódításaival a vad barbárság szimbóluma lett. Három viking sagában és a Nibelung-énekben is fontos szerepet játszik.

atilla_keszthelyi_panoptikum
kép forrása: Keszthelyi Panoptikum

A hunok hazát keresnek

Az első monda azt a történetet meséli el, hogy a hunok és a magyarok szétválnak. A magyarok Szittyaországban maradnak, a hunok pedig elindulnak új hazát keresni a turul vezetésével.

Végül megérkeznek a Duna mellé, a mai Magyarország területére, ahol miután Attila legyőzte a rómaiakat, a hunok letelepednek.

kerecsensólyom
kerecsensólyom forrás: Wikipedia

A TURUL a magyar eredetmondák legendás madara. Attilától Géza fejedelem idejéig a koronás fejű turul volt a magyarság hadi jelvénye (Kézai Simon krónikaíró szerint). Általában a kerecsensólyommal azonosítják.

Az Isten kardja

Egy régi jóslat szerint az, aki megtalálja az Isten kardját, az egész világ ura lesz, mert a kard biztosítja számára a háborúban a győzelmet.

A monda szerint Attiláé lett ez a kard, és ezért tudta leigázni a világot.

Attila adófizetésre kötelezte a Bizánci birodalmat. 451-ben a Nyugat-római Birodalom egyik legfontosabb provinciája, Gallia ellen vonult. Majd a következő évben csapataival betört Itáliába és „pusztasággá változtatták a Pó mellékét”.

Attila birodalma

A mondákat és a hozzá kapcsolódó feladatokat itt tudod letölteni:

Az eredeti Móra Ferenc-féle mondát itt találod.

Az Isten kardja című történetnek egy másik változatát itt olvashatod. Ehhez is vannak feladatok.

Milyen lehetett Attila udvarában?

Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember című regényében Attila hun király udvarába kalauzol el bennünket. A főhős, Zéta, egy fiatal görög fiú, aki gazdájával, Priszkosz rétorral, Attila király táborába kerül. A történet nem nélkülözi a harci kalandokat és természetesen a szerelmi szálat sem. Az író nagyrészt Priszkosz rétor leírásaira alapoz, rokonszenves képet fest Attiláról, bölcs és kedvelt vezérként láttatja alakját.

Jó szórakozást!

Éva

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük