husveti fonott kalacs
Húsvét,  Receptek

Húsvéti foszlós fonott kalács

A Húsvét legjellemzőbb étele – a sonka és a tojás mellett – a fonott kalács. Gyönyörű, fényes kalács, finom, foszlós tésztával. Magában, vajjal vagy finom házi barack- vagy eperlekvárral. Reggelire, tízóraira, uzsonnára vagy vacsorára. Már össze is futott a számban a nyál. Csak egy probléma van: nem lehet kapni a boltban. Mi lenne, ha sütnénk egyet?

Bár nem tartozik az egyszerű receptek közé, kis odafigyeléssel, esetleg szülői segítséggel már a nagyobb gyerekek is megpróbálkozhatnak vele. Az igazán jó móka a közös családi sütögetés. Nálunk például a Kisebb igazi bajnok a dagasztásban, a Nagyobb pedig gyönyörű szépen tud fonni. Idén kipróbáljuk, hogy a Nagyobb lesz a főnök a konyhában: ő fogja olvasni a receptet és irányítani a családot.

A mellékelt receptleírás tartalmazza a hozzávalókat, a szükséges konyhai eszközöket és az elkészítés menetét lépésről lépésre.

  • A konyhai eszközök felsorolásával a szókincset is növelni tudjuk. Ráadásul sokkal könnyebben megy a sütés, ha szépen előkészítünk mindent, amire csak szükségünk lesz.
  • A receptben kiemeltem a fontosabb kulcsszavakat, így könnyebben követhető azok számára is, akik nem szoktak sütni, vagy legalábbis nem magyar nyelvű leírások alapján.

A recept a klasszikus, fehér kalács leírása. Ha szeretnétek megbolondítani, gyúrhattok az egyik hurkába kakaóport, vagy szórhattok a tetejére pl. lapra vágott mandulát.

Alapból hármas fonást használunk, de még ünnepibb a sütemény, ha négyes vagy hatost fonást alkalmazunk. Attól is különlegesebb lesz az elkészült kalács, ha a hármas fonás után feltekerjük koszorú alakba.

husveti kalacs hatos fonas
Fonott kalács hatos fonással - Limara péksége
husveti kalacs koszoru
Fonott kalács koszorú - AranyTepsi

Mivel a kelt tésztáknak sok időre van szükségük, hogy megkeljenek, közben elmehettek játszani, készíthettek húsvéti dekorációt, vagy valami más finomságot. A biztonság kedvéért állítsatok be egy órát, nehogy elfelejtkezzetek a sütiről!

Jó étvágyat!

Éva